Reumatologsektionen vid Blekingesjukhuset • oktober 2013
Vår serie ”Månadens reumaenhet” fortsätter. Denna gång berättar Tino Bracin om den reumatologiska verksamheten i Blekinge, som under de senaste åren gått från ett ansträngt läge med läkarbrist till dagens välbemannade och välfungerande situation.
Blekingesjukhusets verksamheter är lokaliserade både i Karlshamn och i Karlskrona. Huvudsektion för reumatologi finns i Karlskrona och varannan vecka bemannar vi mottagningen i Karlshamn. Efter en lång tid med underbemanning har vår sektion vuxit och konsoliderats i snabb takt under de senaste två åren. Läkarbemanningen har ökat från en till fyra specialistläkare och vi har dessutom anställt tre ST-läkare. På sektionen arbetar åtta sjuksköterskor. Vi har en infusionsenhet på mottagningen i Karlskrona och i Karlshamn ges infusionerna på medicinska behandlingsenheten.
Reumatologsektionen tillhör den medicinska kliniken. Vi har utmärkt stöd av klinikledningen och vi har en aktiv personal.
Inga köer
Vi har för närvarande inte några remissköer. Systemsjukdomar bedöms samma vecka, för övrigt är väntetiden för nybesök ca 1-3 veckor. Samtliga patienter registreras online i SRQ. Vi arbetar enligt ”Bra mottagning”-konceptet, där de patienter som är stabila i sin ledsjukdom enligt överenskommelse själva bokar tid hos oss. Vissa patienter kallar vi dock fortfarande för återbesök.
Ultraljud används löpande ”bedside” vid bedömning av patienterna i Karlskrona och vi har begärt en ultraljudmaskin till mottagningen i Karlshamn. Våra sjuksköterskor har delegerats ansvar för kontrollprover. Vi har vidare börjat med sköterskemottagning för uppföljning av patienter med biologiska behandlingar, första uppföljning efter insättande av DMARD, läkemedelsinformation samt livsstilsmottagning. Telefonrådgivning finns dagligen.
Förskrivningen av biologiska läkemedel ligger på riksgenomsnittet och vi följer de nationella riktlinjerna för förskrivning av dessa läkemedel. Vi har minskat rutinprovtagningarna för okomplicerade patienter rejält och på detta sätt gjort stora besparingar i kostnaderna för laboratorieprover.
Förbättringsarbete
Vi är med i ”Förbättringsarbete med stöd av kvalitetsregister” som QRC Stockholm har arrangerat. Detta ser vi som ett utmärkt utvecklingstillfälle, där vi ska lära oss hur man kan förbättra sin egen verksamhet och skapa de rutiner och arbetsprocesser som krävs för att kunna åstadkomma ständiga förbättringar. Vi behöver lära oss vilka verktyg och vilka metoder som används för att kunna coacha vår egen sektion och för att bilda team som ska jobba med förbättringsarbete med stöd av SRQ. Vi har idag två pågående studier och planerar att ansluta oss till SRQ Biobank från och med hösten 2013. Nästa år planerar vi att eventuellt starta ”tight control-schema” mottagning för nydebuterade RA-patienter/oklara artriter med besök 1 g/månad under det första året. Det blir således ganska stora volymer, som kräver att sjuksköterskemottagningen rullar på bra.
I Blekinge har i analogi med den regionala strukturen för kunskapsstyrning etablerats en medicinsk kommitté (chefläkarna, Läkemedelskommitténs ordförande, representamnter för KC, vårdråd och några till) som skall fungera som kontaktpunkt för medicinska frågor och vara rådgivande i dessa gentemot ledning, politiker och linjeorganisation. Det kan gälla ställningstagande till nya kostsamma läkemedel och behandlingar, förhållande till nya riktlinjer, bedömning av initiativ från egna medarbetare och annat som innehåller medicinska sakfrågor. I år har vi valt att följa parametrarna 74-76 från Öppna Jämförelser (74 – biologiska läkemedel vid reumatoid artrit, 75 – effekt vid behandlingsstart med biologiska läkemedel och 76 – patientrapporterad hälsa vid behandling med biologiskt läkemedel)
Vi håller nu på med planering för att införa ”Aker-modellen för patientinformation”. Detta är en norsk modell, som går ut på att patienter med etablerad sjukdom undervisar patienter med nydebuterad sjukdom, med närvaro av bibliotekarie och sjuksköterska. Således en sorts patient-patient-undervisning fast i lite mer strukturerad form, där patienterna skall hjälpa varandra på sin nivå.
Rehabilitering
Till Reumamottagningen i Karlskrona är ca 1,9 sjukgymnasttjänster och 1 arbetsterapeuttjänst tillhörande rehabiliteringskliniken knutna. I teamet ingår också 0,5 kuratorstjänst. Reumarehabilitering bedrivs som 4-veckorsperioder i dagvårdsform samt poliklinisk verksamhet med hela länet som upptagningsområde. Alla patienter tillhörande reumamottagningen har möjlighet till konsultationsbesök med uppföljning av teamet.
Tino Bracin
Sektionsöverläkare Reumatologi
BLEKINGESJUKHUSET Karlskrona
Juni 2013